7 råd til at bruge Twitter som rekrutteringsværktøj
I denne måned fylder Twitter 9 år! Derfor vil vi i dette blogindlæg fokusere på de mange muligheder, der ligger i at bruge Twitter til at rekruttere sin næste medarbejder.
#1 Hvorfor Twitter kan være et succesfuldt
rekrutteringsværktøj
Når det kommer til rekruttering, er det selvfølgelig vigtigt at være hvor folk er. Twitter har en kæmpe brugerflade med 288 millioner aktive brugere på verdensplan, og 260.000 danske brugere. Selvfølgelig er de ikke alle aktive hver dag, men det betyder jo ikke nødvendigvis, at de ikke følger med.
Twitter er, hvad man kan betegne som et
"bredt" socialt medie. Det er ikke specifikt rettet mod venner,
familie eller business - man kan selv bestemme retning. På et komplet åbent
socialt medie, som Twitter (medmindre man er indstillet som privat), er det let
at involvere sig i - og bygge forhold til aktive brugere som er i ens
målgruppe. Dette kan være lidt sværere på fx Facebook, hvor
folk ikke på samme måde surfer rundt blandt fremmedes opslag.
Twitteropdateringer er begrænset til 140
karakterer, hvilket resulterer i, at Twitterposts overordnet set virker mindre
påtrængende end opdateringer på andre sociale medier - og selvfølgelig telefon, E-mail, SMS. Dette betyder, at du let kan være social med din målgruppe uden at
virke anmassende.
Fordele:
- Super socialt/aktivt
- Stor brugerflade
- Let/åben involvering
- Gratis!
#2 Hvorfor Twitter måske ikke er
et effektivt rekrutteringsværktøj for jer
Der er én ting, der er vigtig at tage højde for, før man begynder at investere
tid i Twitter som rekrutteringsværktøj. Det er om jeres målgruppe
overhovedet befinder sig på Twitter. Det lyder måske som en åbenlys faktor for
nogen, men overraskende nok ikke for alle. Hvis jeres målgruppe ikke befinder
sig på Twitter, skal I selvfølgelig ikke føle jer presset til at bruge Twitter
som del af jeres online rekrutteringsstategi. I kan dog stadig bruge Twitter som
en generel del af jeres online image, og nu og da spørge folk i jeres netværk, om de kender nogle der kunne være interesserede i en stilling, selvom de ikke
befinder sig på Twitter.
#3 Billede og Bio
Hvis man ikke uploader et profilbillede på
Twitter, vil der som standard være et billede af et æg. Dette siger selvfølgelig intet
om, hvem I er som firma, udover at I er nye på Twitter. Brug et billede som
repræsenterer jer, og som vil blive modtaget godt af jeres målgruppe. Under
billedet kan man skrive en kort biografi om sig selv eller sit firma. Det er
vigtigt, at man ud fra denne biografi let får en fornemmelse for, hvem I er, og
hvad I arbejder med. Det er det første, folk ser, både i notifikationer, når I
begynder at følge dem, men også når de besøger jeres side. Det er altid godt at have et såkaldt "call to action" link i ens bio, der hurtigt viser folk, hvor de kan henvende sig. Kig eventuelt rundt
omkring på andre firmaer, der minder om jeres, og klarer sig godt på Twitter.
Hvordan har de beskrevet sig selv?
Twitters eget billede og bio |
#4 Opbyg et netværk
Når der skal opbygges et netværk på
Twitter, kan man let søge i søgefeltet på, hvad der er relevant for ens
firma. Søger man fx på "Kommunikation", vil man få en liste over
Twitterbrugere (i kronologisk rækkefølge efter tid), som har postet om ting
med ordet "kommunikation". Dette tyder på, at disse mennesker
med stor sandsynlighed finder dette emne relevant. Du kan let trykke på
personens navn, og der vil komme et pop-up vindue med et profilresumé. Her kan du
hurtigt kan se, om personen kunne være interesseret i det, du har at tilbyde. Du
kan nu let trykke "følg", og der er en stor sandsynlighed for, at de vil
følge dig tilbage.
Ude i venstre side kan du ændre dine søgekriterier til eksempelvis kun at vise tweets nær dig, billeder, personer etc. (billede nedenfor) - du kan endda lave en avanceret søgning. Der er uendelige muligheder, når det kommer til, hvor bredt du vil sprede dit net, og Twitter gør det umådeligt let at finde relevante personer at engagere sig i. Faktisk er Twitters søgeteknik i dag så teknisk, at det ord man søger på ikke behøver at være angivet som et hashtag, men alene det at det står i tweeten gør det søgbart. Chancen for at afsenderen interesserer sig for eksempelvis "kommunikation" er dog større, hvis de selv har angivet det som et hashtag.
Muligheder for begrænsning |
#5 Connect med folk du kender fra den virkelige verden
Den mest lige til måde at opbygge et netværk på, er at involvere folk/kunder, I kender fra den virkelige verden. Det virker måske givet, men mange glemmer at interagere med nuværende kunder online, fordi de allerede er forbundet på andre måder. Hvis du har et møde med en potentiel kandidat (eller en nuværende kunde) i andre sammenhænge, så følg dem efterfølgende på Twitter. Der er langt større chance for, at folk følger en tilbage, når de har mødt og snakket med en ansigt til ansigt, og har en ide om, hvad I er for et firma. På denne måde er I også sikre på, at det er relevante folk, der bliver add'et til jeres netværk.
For at tiltrække nye relevante følgere, og give dem lyst til at engagere sig, så prøv at tænk over, hvad jeres målgruppe ville finde interessant - husk på, at de først og fremmest er mennesker. Som nævnt i tidligere blogindlæg, kan folk godt lide at hjælpe folk, de synes om, og ved at engagere sig i sit netværk får folk en bedre fornemmelse af, hvem I er og ikke kun, hvad I søger. På denne måde får I som firma mere ud af Twitter, idet folk med større sandsynlighed vil hjælpe jer, når I leder efter at få besat en åben stilling. Dette kan både være ved re-tweets eller ved at referere folk de kender til jer.
I er en virksomhed med åbne stillinger, men dette betyder ikke, at dette er det eneste, i skal tweete om. Hvis I kun poster tweets, som annoncerer ledige stillinger, vil folk hurtigt blive irriterede. Størstedelen af jeres følgere leder naturligvis ikke efter job hele tiden, så hvis dette er det eneste I poster omkring, vil det skade mere end gavne. Hvis I er i tvivl om, hvad der er en god ide at poste i et professionelt samhør, så tænk over, hvad I ville dele med jeres kollegaer. Disse "small talk" posts kan på en måde ses som smørelse, der hjælper med at gøre jeres firma mere menneskeligt.
#7 brug hashtags i dine posts
Hvis du ikke helt har forstået, hvad pointen med hashtags er endnu, så foreslår jeg at du kigger på denne gode begynderguide til hashtagget.
Selvom hashtagget i dag er spredt til stort set alle sociale medier, var det faktisk Twitter som kom på ideen! Der er rigtig mange muligheder med hashtagget, men samlet set kan man sige, at det styrker ens stemme, og involverer dig i bestemte emner/diskussioner.
Lad os sige, at jeres firma har en ledig stilling, og I ønsker at sprede budskabet ud over jeres nuværende netværk. Dette kan gøres ved hjælp af et hashtag. Ved at tilføje hashtags som er relevante for den åbne stilling (java, salg, kommunikation), hvor jobbet er lokaliseret (København, Odense) og termonologi baserede hashtags (som: job, jobsøgning, jobdk), gør I det let for aktivt søgende folk at finde stillingen, selvom de ikke er i jeres umiddelbare netværk.
Vær sociale, vær jer selv!
Husk igen ikke at gå for vidt! Et link til jeres ledige stilling efterfulgt af en masse hashtags er stadigvæk ikke en god ide. Brug hashtags til at involvere jer i relevante emner, og til at vise folk, hvad I interesserer jer for. I kan eventuelt undersøge, hvilke hashtags andre folk i jeres branche ofte bruger.
Involver jer i jeres netværk, og forhåbentlig vil jeres netværk involvere sig i jer. For at de kan det, er det også vigtigt, at ens Twitter let henviser rundt til fx ens hjemmeside eller andre sociale medier. På denne måde kan folk hurtigt navigere ubesværet rundt, for at se hvad firmaet handler om.
0 kommentarer: