Hvordan gør du dine jobopslag mere SEO-venlige?
Lizzie Jeffrey, som er
content writer hos amerikanske Glassdoor, giver i den følgende artikel seks best
practice-råd om, hvordan du med størst succes gør dine jobopslag synlige for de
jobsøgende.
Det er klart for enhver HR-kyndig, at tiltrækning af
supertalenter i tidens konkurrencedygtige jobmarked ikke er nogen nem opgave. Det
er ikke længere nok bare at skrive en fængslende jobbeskrivelse og så bare håbe
det bedste. Markedet bugner med jobtilbud, så dit første skridt må være at
sikre dig, at dit jobopslag nemt kan findes i søgeresultaterne online.
På samme måde som marketingsafdelinger sørger for, at deres hjemmeside
rangerer højt i Google, vil snedige rekruitere tilpasse deres jobopslag, så de rangerer
højt i kandidaternes søgeresultater. Derfor bør du begynde at tænke som en
søgemaskine og følge disse best practice-råd for søgemaskineoptimering (SEO) for
at få mest ud af dine jobopslag på Jobindex og andre steder.
Hvordan gør man? Herunder giver chefingeniør Bhawna Singh,
der står i spidsen for jobsøgemaskinen hos amerikanske Glassdoor, sin inside
viden om, hvad arbejdsgivere kan gøre for at optimere deres jobopslag.
Seks SEO tips til at booste dine jobopslag:
1. Gør din jobtitel nem at søge efter
De fleste jobsøgende søger efter jobtitlen. Første skridt til at få dit jobopslag til at være synligt for de rigtige kandidater er altså at vide, hvordan man optimerer sin titel. Dit opslag tager sig bedst ud, hvis din titel er ligetil og pålidelig i det sprog, der kendetegner din branche. Drop kreative titler som ’Excel-troldmand’ eller ’Kode-Ninja’, da de simpelt hen ikke fanges nær så godt som for eksempel ’Softwareingeniør’ – en mere hyppigt søgt titel.Bhawna Singh påpeger, at ”vores algoritme vil rangere dine jobs højere, hvis jobtitlen lægger sig så tæt op ad det, som brugeren skrev i søgefeltet.” Singh tilføjer: ”Tillægsinformation i titlen, som ’Søg nu’ eller ’Konkurrencedygtig løn’ gør det mindre sandsynligt, at dit job svarer til brugerens søgning.”
Det kan altså bedst svare sig at gemme den slags tilføjelser til jobbeskrivelsen.
2. Pas på med forkortelser
De fleste søgemaskiner er avancerede nok til at genkende de mest almindelige forkortelser. Det begynder dog at blive besværligt, når den samme forkortede term bliver brugt forskelligt i forskellige brancher. Derfor bør du gøre det klart, hvorvidt dit ’PA’-job står for’Produktionsassistent’, ’Personlig Assistent’ eller ’Personal Accountant’ for at forhindre, at din beskrivelse bliver publiceret det forkerte sted.3. Hold geografisk placering væk fra titlen
I modsætning til Internet-søgemaskiner som Google og Bing, som filtrerer søgeanmodninger fra ét enkelt fælles søgeområde, opererer alle større jobsøgningssites på to søgefelter, ét på jobtitlen og et andet på geografisk placering. Når disse søgemaskiner forsøger at matche dit job med jobsøgerens forespørgsel, matcher de titel-til-titel og område-til-område.Jobsøgerne søger først og fremmest efter specifikke jobtitler fremfor nogen anden gruppe eller kombination inklusivt geografisk område. Hvis jobtitlen er ’Assisterende Afdelingssygeplejerske, Vejle Sygehus’ og området er ’Vejle’, vil den geografiske betegnelse i titlen kun gøre det mindre præcist at matche jobsøgningen på ”Afdelingssygeplejerske”.Derfor bør du droppe overflødig information som geografisk placering i titlen, så den mere præcist afspejler, hvad jobkandidaten søger efter. Det vil booste klikraten betydeligt.
4. Sæt det vigtigste i titlen først
Et studie i øje-sporing fra 2014 udført af Meditative afslørede, at måden folk
ser på søgeresultater afviger fra måden, vi læser andre former for tekster på.
I modsætning til at læse et stykke tekst linje for linje fra venstre til højre,
læser folk søgeresultater vertikalt,
ved at scanne den begyndende del af en linje og derfra fra top til bund. Bruger
vi den viden på jobsøgningsresultater, vil jobsøgende, der scanner sig gennem
masser af jobresultater, sandsynligvis kun se en mindre fraktion af jobtitler,
fordi de fokuserer på begyndelsen.
For at sikre dig, at vigtige dele af informationen ikke bliver overset, må du tilpasse dine jobtitler, så de mest relevante ord kommer indenfor scanningsvinduet af de første 1-2 ord. Nedenfor kan du se et eksempel på en jobtitel, der ikke er optimeret til blikfanget. Da de to første ord på ingen måde er jobtitelrelaterede, er det mest sandsynligt, at jobsøgeren vil overse dette job.
Begynd altså din titel med de mest rammende ord for at undgå denne fejl.
5. Hold øje med antal tegn
Det er klogt at være opmærksom på længden, når du sammensætter den gode titel til dit jobopslag. Hos Glassdoor har man fundet ud af, at imellem sitets millioner af jobopslag er den typiske længde for en jobtitel mellem 12-20 karakterer. Titler indenfor denne længde har også den højeste klikrate. Det kan være titler som Product Manager (15 karakterer), Sales Associate (15 karakterer), Business Analyst (16 karakterer) og Non CDL Truck Driver (20 karakterer).Du risikerer en signifikant nedgang i klik, hvis antal tegn i din titel rammer ekstremt udenfor i begge retninger. Hos Glassdoor bliver jobtitler over 60 karakterer klikket på halvt så ofte som titler indenfor området af 10-20 karakterer. Hvis det også er tilfældet hos jer, bør du overveje enten at forkorte eller forlænge dine jobtitler, så de rammer indenfor de 10-20 karakterer. Kig på hvilke titler, der oftest bruges indenfor din branche og indenfor niveau samt de kompetencer, du søger. Er du bekymret for, at din titel ikke er detaljeret nok så husk, at du altid kan tilføje flere detaljer i beskrivelsen senere.
6. Formatering betyder meget
Jobsøgere har tilbøjelighed til at skimme jobbeskrivelser, så det er yderst vigtigt, at jeres indhold er nemt fordøjeligt. Foruden at din beskrivelse bør være indbydende for øjnene, er der også en SEO fordel omkring formatering. Singh siger: ”Gode søgemaskiner tager højde for kvaliteten af jobtitler og –beskrivelser. Stavefejl og dårlig formatering kan være afgørende for, hvor højt dit jobopslag rangerer.” Giv din beskrivelse en veldefineret struktur ved at bryde din tekst op med separate afsnit, sektionsoverskrifter og punkttegn, når det giver mening.Det er særligt vigtigt at være opmærksom på formateringen, når man har det samme job slået op på flere sider. Vær varsom med at kopiere og indsætte beskrivelser fra andre jobopslag. Singh foreslår: ”Hvis du bruger forskellige sider, er det altid smart at tjekke, hvordan hver eneste formatering ser ud.” Vær opmærksom på, at nogle jobportaler ikke formår at bevare din originale formatering, hvad der vil sende et skidt signal til dig som arbejdsgiver.
Når du udformer dit jobopslag må du huske, at dit mål er at skabe jobtitler og -beskrivelser, som matcher jobsøgernes søgetekst så godt som muligt. Prøv at sætte dig selv i deres sko og tænk på, hvordan du ville udføre en jobsøgning til din bestemte position. Jo mere du kan efterligne den måde, hvorpå de jobsøgende interagerer med søgemaskinerne, jo bedre hitter dit jobopslag.
0 kommentarer: